2013. január 20., vasárnap

Vizes matricázási trükkök 1.

Vizes matricázás

Aki rakott már össze makettet (hajót, autót, harci járművet) az már biztos találkozott a hozzá való matricával. Nos az és a házilag készített között a hasonlóságuk ellenére sok a különbség. Az egyik legfontosabb, hogy a házi verziónál a nyomtatvány alatt van a hordozó felület, az az átlátszó, vagy fehér film, amire nyomtatunk, ami rögtön két problémát is felvet.
Az első, hogy a festék, amit a nyomtatóhoz használunk sérülékeny, de erről később.
A második, hogy a film mindenhol ott van, ami miatt ha nem akarjuk, hogy a modellen látszódjon annak körvonala, akkor pontosan körbe kell vágni. Még ha átlátszó is az alap, fény felé fordítva a modellen látszódni fog, de ezt a hatást a pontos munkával csökkenthetjük.



Következzen egy bajszos Szergej példának.

körbevágás után a különálló matricák

felhasznált eszközök és anyagok: olló, szike, ecset, hegyes karctű, modellező csipesz, GUNZE Mr Mark Setter

Említettem korábban a festék sérülékenységét. Éppen ezért az áztatáshoz nem tálkát használok, mert abba elmerülve tintasugaras nyomat esetén a festék leoldódik, lézer és hőszublimációs nyomat esetén is lejöhet a felületről. Vagy a kiszedés közben a csipesz sérti fel, esetleg túlázik és elmerül a tálban. Ahhoz hogy ez ne történjen egy lapos fejű vizes ecsetre rakom a matricát. Alapanyagtól függő, hogy mennyi ideig kell áznia, de ez nem több pár percnél.
tintasugaras nyomtatóval készített matrica
 két csepp víz által okozott kár fél percen belül


Az alapot mindig tegyük biztos helyre, ahol nem mozdul a matrica felrakása közben, és lehetőleg olyan pozícióban tartja a modellt, ami segíti ezt. Például egy gyógyszeres üveg, az N-es Szergejhez tökéletes. A matrica papír ugyan tartalmaz ragasztót, amivel a felületre tapad, de tapasztalatom szerint sokkal szebb eredményt kapok, ha a felületet előzőleg Mr Mark Setter folyadékkal bekenem. De ezzel vigyázni kell, mert nagyobb felület esetén, vagy ha gyorsan megszárad, akkor a matrica amint a felülethez ér, azonnal oda is tapad és már nem lehet mozdítani többet. Egy csepp víz ezen sokat segít.

A matrica akkor ázott fel megfelelően, amikor a papíron egy tű segítségével mozgathatóvá válik. Ugyan ez a tű segítségével csúsztathatjuk a felületre. De arra vigyázni kell, hogy a ne legyen túl hegyes, mert az kiszúrhatja a matricát.




Miután a matrica a helyére került, amit a tű segítségével még mozgathatunk minimális mértékben, egy másik ecsettel ki kell simogatni a felesleges folyadékot alóla, különben buborékos, ráncos lehet az eredmény és a folyadék is csúnya foltot hagy a festéken.

Nagyobb matricák esetén, mint a Szergej oldalsó sávja, a munkalapra cseppentett vízben áztatom, amíg mozgathatóvá válik. Ilyenkor a kis modellező csipesz segítségével rakom a felülethez, ahol a tűvel leszorítva az egyik végét, a matrica papírja "simán" kihúzható alóla.

Azt már korábban is írtam, hogy a jó tapadás miatt fontos a fényes alapfelület. Valamint az élek láthatóságának csökkentésének mások trükkje, a matrica felrakását és szíradását követő ismételt fényes lakkozás. És csak ha az is megszáradt, következhet a megfelelő fényesség beállítása selyem vagy matt lakk segítségével.

Az elkészült modellem alig vehető észre a matrica nyoma.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Ez nagyon jó! Apukám is sok modellt csinált! Ez jó kezdőlöket.

Unknown írta...

Amúgy egész látogatott az oldalad. :)

Megjegyzés küldése